2009. január 30., péntek

Etesse okosabbá gyermekét !



Gyermekeink talán majd csak felnőttkorukban fogják értékelni, ha olyan ételekkel etetjük őket, amiktől okosabbak lesznek, mindenesetre egy most publikált tanulmány adatai szerint jobb, ha ezekkel etetjük őket, és nem olyan ételekkel, amelyek akár károsak is lehetnek az egészségükre.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk okosabb legyen, hetente egyszer etessünk vele halat, naponta pedig legalább négyszer, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut és gabonapelyheket.
A tanulmányt készítő Új-zélandi kutatók szerint ezek az ételek jelentősen növelhetik a fejlődésben lévő gyermekek intelligenciáját. A margarint azonban felejtsük el. Örökre.

Dr. Reremoana Theodore, az Otago Egyetem kutatója szerint a margarin igen károsan hat a fejlődő szervezetre. Ez különösen azoknál a családoknál jelenthet veszélyt, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeiknek minden nap friss zöldséget és gyümölcsöt vegyenek, valamint rendszeresen étkeztessék őket, ezek a tényezők ugyanis csökkenthetik a margarin káros hatásait.

"Különösen fontos, hogy gyermekünket rászoktassuk arra, hogy minden nap reggelizzen, méghozzá lehetőleg jó minőségű és egészséges ételeket. A gyermekkorban kialakult étkezési szokások ugyanis az egész életre kihatnak" - nyilatkozta Richard Swinbourne étkezési tanácsadó.

Dr. Theodore és kollégai összesen 600 Új-zélandi és európai gyermek étkezési szokásait vizsgálták meg, majd ezt összehasonlították a gyermekek intelligencia hányadosával és későbbi iskolai teljesítményével.

Az eredmények szerint a rendszeresen margarint fogyasztó gyermekek intelligencia hányadosa jelentősen alacsonyabb volt, mint azoké a gyermekeké, akik nem fogyasztottak margarint. "Bár nem tudjuk pontosan, milyen összefüggés lehet a margarin fogyasztása és az intelligencia között, azt ajánljuk a szülőknek, hogy inkább mogyoró vajat, humuszt, túrót vagy csatnit adjanak gyermekeiknek margarin helyett.

"Emellett igen fontos az is, hogy gyermekeink naponta fogyasszanak friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint gabonapelyheket és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut" - nyilatkozta


Dr. Theodore.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése