2009. január 5., hétfő

Miért van szükségünk étrendkiegészítőkre ?


Miért van szükségünk táplálék- és étrend-kiegészítőkre?

Egy bölcs mondás szerint „az leszel, amit eszel”, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk egyik legfőbb meghatározója a táplálékunk. Az egészségünkkel való törődés a táplálkozással kezdődik.


Hiányzó táplálékok

Szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg a szükséges anyagokat. Tápanyaghiány és táplálkozási rendellenesség alakul ki, ha az étrend kiegyensúlyozatlan és egészségtelen, vagy ha valamilyen különleges táplálkozási szükségletet nem elégítenek ki.

Rohanó életünkben előszeretettel fogyasztunk gyors ételeket, feldolgozott termékeket. Ezek magas kalóriaértékkel rendelkeznek, de hiányoznak belőlük a fontos építőelemek: enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és ballasztanyagok. Az építőelemek hiánya megbetegedésekhez vezethet.

A tápanyaghiány általános tünetei a fáradtság, a sápadtság, az emésztési zavarok, a megváltozott bélműködés és az állóképesség hiánya. Hatással van az ember mindennapi hangulatára és a szellemi teljesítményre is: depressziót, szorongást, érzelmi és összpontosítási zavarokat okozhat, és ronthatja az emlékezőképességet.

A kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünknek biztosítunk mindent, amire az egészséges növekedéshez és a belső folyamatok zavartalan működéséhez szüksége van. A szénhidrátok és zsírok alapvető tápanyagok, az energia fő forrásai. A fehérjék a növekedés és fejlődés szempontjából fontosak. A vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a teljes anyagcsere-folyamatban. A friss gyümölcs- és zöldségfélék, hús, hal, tojás, tejtermékek és gabonafélék jelentik a legjobb biztosítékot arra, hogy szervezetünk hozzájut mindahhoz, amire az egészséghez és a jó erőnléthez szüksége van.

Ha kiegészítőkre van szükség

Rendkívül gazdag az élelmiszer-kínálatunk, ugyanakkor nem tudjuk csak ezekkel kielégíteni a szervezetünk szükségleteit. Ezért fontos az élelmiszerekből hiányzó létfontosságú anyagok pótlása táplálék-kiegészítőkkel.

Táplálék-kiegészítő minden olyan aktív anyag, amelyet szájon átjuttatunk a szervezetbe a táplálkozás kiegészítése, a betegségek megelőzése céljából. Fontos leszögezni, hogy ezek nem gyógyszerek.

Az étrend-kiegészítő készítmények vitaminokat, ásványi anyagokat vagy antioxidánsokat tartalmaznak külön-külön vagy kombináltan. A készítmények lehetőséget adnak az étrendből hiányzó anyagok pótlására.

Itt fontos megjegyezni, hogy a Herbalife termékek élelmiszerként vannak regisztrálva.

Milyenek a jó minőségű táplálék-kiegészítők?

A jó táplálék-kiegészítők emberi fogyasztásra alkalmas, tiszta nyersanyagforrásból származnak. Nem tartalmaznak nehézfémsó szennyeződéseket, növényvédő szereket, tökéletesen felszívódnak, egyes komponensek kiegészítik, fokozzák egymás hatását, jól hasznosulnak. A bennük lévő hatóanyag mennyisége kisebb, mint a gyógyszerdózis, nem okozhatnak túladagolást

Természetesen a táplálék-kiegészítők nem pótolják az egészséges életmódot, de döntően hozzájárulhatnak számos kockázat elkerüléséhez. Egyaránt fogyaszthatják gyermekek és felnőttek, de fokozott szükségük van rá sportolóknak, fogyókúrázóknak, dohányosoknak, fogamzásgátló tablettát fogyasztó hölgyeknek és betegeknek egyaránt.



Vitalitás egy kis segítséggel

A legtöbb ember nem fogyaszt minden vitaminból optimális mennyiséget kizárólag táplálékával, ezért minden felnőttnek ajánlott a vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők fogyasztása.


Ha valaki azt a szót hallja, hogy "táplálék- vagy étrend-kiegészítő", akaratlanul is visszahőköl. A többségnek ugyanis azok a szerek jutnak eszébe, amelyekkel egyes testépítők rombolják a szervezetüket. Holott a táplálék-kiegészítők teljesen más kategóriába tartoznak. Ne keverjük össze őket a mesterséges, izomtömeg-növelő szerekkel! Ezek olyan készítmények, amelyek dopping mentesek, ám energiát biztosító fehérjéket és vitaminokat tartalmaznak.

Arra, hogy miért van rájuk szükség, roppant egyszerű a válasz. Hiába próbálunk meg olyan szinten táplálkozni, mint elődeink száz évvel ezelőtt, ez a törekvésünk nem teljesülhet. A hiba nem bennünk van, hanem környezetünkben: megváltozott körülöttünk a világ. A mai élelmiszerek már nem ugyanolyanok, mint abban az időben, amikor szinte nem létezett környezetszennyezés.

A fokozott környezeti ártalmak sajnos mindenki számára érezhetővé váltak. Gondoljunk csak levegőnk, földalatti vízforrásaink szennyezettségére, műtrágyával, növényvédő szerekkel kizsákmányolt, csökkent táp erejű szántóföldjeinkre. A növények már nem képesek a talajból elegendő ásványi anyagot és nyomelemeket felvenni, így a takarmánynövényen tartott állatok sem.

A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, bár jóllakik, de szervezete komoly hiányokkal küzd: a sejtjei éheznek.

•Mennyi tápanyag és vitamin lehet abban a sárgarépában, amit mesterséges fényen termesztenek és sosem "látott" termőtalajt, vagy ha látott is hiába, mert a magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe.

•Mennyi tápanyag és vitamin lehet abban a narancsban, amit éretlenül szednek le, majd jól befújják vegyszerrel, hogy ne rothadjon meg szállítás közben?

Meg van győződve arról, hogy a zöldségek és a gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag-tartalma annyi, mint 20 évvel ezelőtt? Ha nem, akkor Önnek is szüksége van táplálék-kiegészítőre!

A tudatos sejttáplálásra mindannyiunknak szüksége van. A nem megfelelő diéta vagy az erőteljes stressz kimerültséghez és az immunrendszer gyengüléséhez vezetnek. A táplálék-kiegészítők biztosítják, hogy szervezetünk az alapvető tápanyagokat megkötve és beépítve kiegyensúlyozottan működjön és hozzájárulnak szervezetünk energiaszintjének emeléséhez. Napi alkalmazásával szervezetünk megkapja a szükséges tápanyagokat.

E helyzet megoldására, egy új trendágazat van kialakulóban. A wellness, mely felfedezte, hogy az optimális táplálkozás feltételeit napjainkban lehetetlen biztosítani a táplálék-kiegészítők nélkül.

Itt érdemes elgondolkodnunk a tablettákhoz fűződő viszonyunkról. Ha megbetegszünk, elmegyünk orvoshoz, aki felír nekünk valamilyen tabletta formájában kapható gyógyszert, és mi "örömmel" sietünk a patikába megvenni azt, hogy minél előbb lenyelhessük, és reménykedünk a gyors gyógyulásban.

A táplálék-kiegészítőként javasolt tabletták – préselmények - fogyasztása, lenyelése viszont néhány emberben ellenérzést válthat ki. Azért nevezzük préselményeknek, mert préselt növényekből állnak, nem minden növénynek van jó íze, ha megszárítjuk, porrá őröljük, így azok a préselményekben vannak. Innen a vitaminok lassabban szívódnak fel, így folyamatosan ellátják a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal.

Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki megelőzés céljából, a szervezete optimális működésének biztosítása érdekében fogyaszt rendszeresen - az élelmiszerek kategóriájába tartozó – táplálék-kiegészítő készítményekből, amikor még egészséges, vagy a mellékhatásoktól sem mentes gyógyszereket veszi be akkor, amikor már megbetegedett.

Egyre többen vannak, akik az utóbbiak csoportjába tartoznak, és a családi költségvetésükben betervezik ezeket a kiadásokat, az egészségi állapotuk, közérzetük megvédésére, javítására.

Ők nem bízzák a dolgot a véletlenre, hanem megelőzik!

Gondoskodnak a "csodákra képes" szervezetük optimális tápanyag ellátására és biztosítják a lehetőséget arra, hogy az védje meg önmagát, és ne betegedjen meg. Az ő igényeik kielégítését szolgálja ez az egyre bővülő termékkörével, a táplálék-kiegészítőket előállító és egyre dinamikusabban fejlődő trendágazat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése