2009. január 23., péntek

Proteingazdag,szénhidrátszegény táplálkozás...

Alapelv:

A szénhidrátok hatásának eredményes ellenőrzéséhez, álljon át a szénhidrátszegény és
proteingazdag táplálkozásra.
Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy:
- korlátozza a szénhidrát bevitelt;
- tartsa meg a proteinek (fehérjék) bevitelét;
- étkezzen naponta 4-6-szor, de alkalmanként az eddig megszokottnál kevesebbet!

Hogyan működik ez a táplálkozási mód:

A legtöbb élelmiszer, melyet manapság eszünk (a kedvelt zsírszegények is) tartalmaz
szénhidrátot cukor formájában. Ez a cukor támogatja a testháztartás inzulin termelését, azt a
hormont, mely a zsírlerakodást támogatja. A csökkentett szénhidrátbevitel által és a sejtek
cukorfelvételének csökkenését eredményezve, képes a szervezet a felesleges zsírból
kevesebbet raktározni.

Ezzel a szervezet más energiaforrásokat használ. Ebben a helyzetben a szervezet elkezdi
felhasználni a test zsírraktárait. Így még azoknak is álomalakjuk lesz, akiknek nincsenek
problémás területeik, amennyiben folyamatosan alkalmazzák ezt a táplálkozási formát.

Ez a táplálkozási forma pedig nagyon egyszerű:

A Herbalife e táplálkozás minden kérdését megoldotta, amikor bevezette az 5 mini-étkezést.
Ezek speciálisan kifejlesztett termékek, kimért minimális szénhidrátmennyiséggel, és a
bőséges minőségi és magas értékű protein alkalmazásával. Annak biztosítására, hogy fő
étkezéseknél csak kevés szénhidrátot fogyasszon, összeállítottunk egy zöld, egy sárga és egy
piros listát. A „Zöld lista” tartalmazza azon élelmiszereket, melyeket bőségesen fogyaszthat, a
„Sárga lista” azokat az élelmiszereket, melyeket csak alkalmanként (3x /hét) és a „Piros lista”
azon ételeket, amiket kerülni kell.

Zöld lista:

Zöldségek
Alfalfa-csíra, levélsaláta, karfiol, babcsíra, brokkoli, endívia saláta, édeskömény, gomba,
újhagyma, zöldbab, zöldpaprika, zöld színű zöldségek, fejeskáposzta, fokhagyma,
kelkáposzta, olíva, pfefferoni, petrezselyem, retek, saláta uborka, spárga, szárzeller, spenót,
karóbab, sárgabab.
Proteinforrások
Sajt (15 % zsírtartalomig), tojás (max. 1 sárgája), tenger gyümölcsei, tyúk, pulyka, disznó,
bárány, borjú, sovány marhasteak, sovány, darált marhahús, tofu (egészséges, de sok
szénhidrátot tartalmaz.
Zsírok
Halolaj, lenolaj, majonéz, olívaolaj, repceolaj, szójaolaj, szőlőmag-olaj.
Italok (cukor nélkül)
Kávé, csapvíz, ásványvíz.

Sárga lista

Gyümölcsök és zöldségek
Sárgabarack, articsóka, padlizsán, avokádó, szeder, eper, málna, borsó, tök, kumquats,
maracuja, grapefruit, őszibarack, szilva, kelbimbó, piros paprika, savanyú káposzta,
paradicsom, görögdinnye, cukkini, vöröshagyma.
Proteinforrások
Zsírszegény felvágott, pulyka és tyúk vörös húsa
Magvak (javasolt)
Napraforgómag, mandula, dió, paradió, mogyoró, szezámmag, fenyőmag, szójatej –sajt.
Zsírok:
light tejszínes sajt, kukoricaolaj, safflorolaj, krémtúró, tejföl, napraforgóolaj.
Italok:
Szójatej, paradicsomlé, aloé koncentrátum.

Piros lista

Szénhidrátok:
Kenyér és gabonatermékek, kréker, kalács, torta, kekszek, csicseriborsó, szárazbab, lencse,
cukorborsó, zöldbab, kukorica-cerealiák (meleg és hideg, cukros és cukrozatlan), a legtöbb
gyümölcs, minden finomított liszttermék (mint tésztaáruk, rozsliszt stb.), gyökérzöldségek
(karotta, sárgarépa, pasztinák, cékla), chips, perec, pattogatott kukorica, fehérrizs, burgonya,
kukorica.
Proteinek:
Magas zsírtartalmú sajtok, tej és joghurt, belsőségek, szalonna, kolbász, sonka, szalámi,
mortadella, hot-dog, füstölt hal
Italok:
Tej, cukor hozzáadásával készített üdítők és gyümölcslevek.

1 megjegyzés: